Tip 1: Koop verse bloemen.
Hoe verser je bloemen, hoe meer plezier. Kies voor een frisse ruiker.
Tip 2: Geef je ruiker binnen het uur water.
Water is cruciaal, je nieuw aangekochte boeket kan niet langer dan 1u zonder. Tuurlijk mag je genieten van een zomers terrasje, maar doe het voor je de bloemist binnenstapt en niet andersom. Heb je een lange autorit voor de boeg? Plaats je ruiker dan in een emmertje water.
Tip 3: Kies een geschikte vaas.
De vuistregel is eenvoudig: stem de vaas af op de vorm van je boeket. Een brede ruiker hoort in een brede bloemenvaas, hoge smalle bloemen staan ideaal in een hoog smal exemplaar. Geen passende vaas in huis? Laat het bindlint rond je boeket, zo behoudt het toch een mooie vorm.
Tip 4: Snij de bloemstelen schuin af.
In een hoek van 45° om precies te zijn, zo kunnen je bloemen optimaal water opnemen. Gebruik bij het inkorten altijd een scherp mesje om te voorkomen dat je de punt van de stengel beschadigt.
Tip 5: Zorg voor een juiste hoeveelheid water.
Plaats je verse boeket tot aan het bindpunt in het water en verwijder alle bladeren onder de waterlijn, dat voorkomt het rotten van de stelen.
Hou er rekening mee dat bloemen de eerste dag het meeste water drinken, vul dus zeker de vaas op dag 2 wat bij.
Tip 6: Voed je boeket.
Water alleen is niet voldoende, voedingsstoffen zorgen ervoor dat je ruiker langer straalt. Los de bloembemesting altijd eerst op in het water voor je er je boeket in plaatst. Merk je dat het water in de vaas na een paar dagen troebel wordt? Ververs het en voeg eventueel wat nieuw voedsel toe.
Tip 7: Plaats je ruiker op de juiste plek.
Warmte, tocht, vrieskou en gassen zoals sigarettenrook verkorten de levensduur van je boeket. Bloemen houden van een constante kamertemperatuur, zijn dus geen goed idee: een boeket op een zuidgerichte vensterbank, vlak naast je verwarming, een open raam of deur.
Tip 8: Verwijder verwelkte bloemen.
De ene bloem bloeit langer dan de andere. Haal dode of rotte exemplaren uit je boeket voordat ze de nog gezonde aantasten.